Belangrijke veiligheidswaarschuwing Mattisson Turkey Tail Poeder

Leverancier Mattisson is gestopt met de verkoop van het product Turkey Tail Poeder en waarschuwt consumenten om het product niet te gebruiken. Dit product geldt als een novel food en is niet goedgekeurd voor verkoop in Nederland.

Melding belangrijke veiligheidswaarschuwing Mattisson Turkey Tail PoederDe waarschuwing geldt voor de Mattisson Turkey Tail Poeder met artikelnummer MT2507 en streepjescode 8720959401032.

Het product, gemaakt van paddenstoelen die ook wel ‘Coriolus versicolor’ of  ‘Tramates versicolor’ worden genoemd, staat op de Europese lijst van novel foods. Novel foods zijn producten die als levensmiddel kunnen worden verkocht en geconsumeerd, maar die (nog) niet zijn goedgekeurd door de EU. Deze goedkeuring is nodig voor alle nieuwe voedingsstoffen die sinds mei 1997 op de markt worden gebracht.

Een nieuw voedingsmiddel, of nieuwe technologie voor het maken van een voedingsmiddel, moet uitgebreid worden getest voor het algemeen verkocht mag worden, en kan dan verplicht worden een waarschuwing op het product te zetten over bijvoorbeeld het gebruik of de dosering.

Hoewel de fabrikant in het land van herkomst een dossier heeft geopend om aan te tonen dat het product al voor mei 1997 werd verkocht, staat het product nog steeds op de lijst van novel foods. Het bedrijf heeft voor de verkoop in het land van productie een vrijstelling, maar die geldt niet voor Nederland. De NVWA heeft Mattisson daarom gevraagd de verkoop te stoppen en de consumenten te informeren.

Heeft u de Turkey Tail Poeder van Mattisson gekocht? Neem dan contact op met het bedrijf voor meer informatie en verdere afhandeling. U kunt Mattisson bereiken via klantenservice@mattisson.nl.

Bron: Mattisson, 24 september 2024